11 Şubat 2016 Perşembe

Yemekler, Siparişler

      Gazpacho, paella, tortilla, her çeşit bocadillo, tapas...
        
          

           İspanyol mutfağına küçük bir giriş yapıyoruz. İlk olarak aşağıdaki kelimelere bakıp sonra bir restaurantta sipariş vermeyi öğrenebilirsiniz. İspanyol mutfağıyla ilgili olarak sadece paella'ya değindim çok uzun olmasın diye ama daha sonra diğer yemekleri de açıklayan bir yazı yazmayı düşünüyorum. Umarım beğenirsiniz :)

Carnes(Et):                            Comidas(Yemekler):                        Otros(Diğerleri):
                     
Pollo = Tavuk                            Sopa = Çorba                                              Bocadillo = Sandviç
Bistec = Biftek                          Ensalada = Salata                                     Huevo = Yumurta
Cerdo = Domuz                        Arroz = Pirinç                                       Hamburguesa =Hamburger
Cordero = Kuzu                        Macarranes = Makarna                         Pan = Ekmek
                                                        Paella*                                                           Tostadas = Tost
Pescados(Balık):                 Tortilla = Omlet                                         Sal = Tuz
                                                                                                                                  Azúcar = Şeker
Atún = Ton balığı                   Salsas(Soslar):                                        Queso = Peynir
Sardinas = Sardalye                                                                                         Leche = Süt
Anchoas = Hamsi                     Ketchup = Ketçap                                      Yogur = Yoğurt
Calamares = Kalamar             Mayonesa = Mayonez                             Chorizo/Salchicha = Sosis
                                                         Mostaza = Hardal                                    Salchichón = Salam
                                                         Vinagre = Sirke                                         Jamón = Jambon
Verduras(Sebze):                Condimentos = Çeşniler                        Chocolate = Çikolata

Lechuga = Marul                    Bebidas(İçecekler):                                Postres(Tatlılar):  
Tomate = Domates                     
Cebolla = Soğan                          el café = Kahve                                     Flan = Krem karamel
Patatas = Patates                        el té = Çay                                              Helado = Dondurma
                                                           el agua con gas = Gazlı su                 Arroz con leche = Sütlaç 
Frutas(Meyve):                       el agua sin gas = Gazsız su                 (tam çevirisi sütlü pirinç
                                                           el zumo = Meyve suyu                     oluyor.)
Manzana = Elma                         la cerveza = Bira                                   
Naranja = Portakal                     el vino tinto = Kırmızı şarap
Fresa = Çilek                                el vino blanco = Beyaz şarap
Limón = Limon                            el vino rosado = Pembe şarap
Melón = Kavun


Las comidas del día:

El desayuno = Kahvaltı
El almuerzo = Öğle yemeği
La merienda = Aperatif
La cena = Akşam yemeği



                                             
                                                                               (tipik bir paella)              

*Paella geleneksel bir İspanyol yemeğidir. Kökeni Valencia kentidir ama günümüzde ülke geneline yayılmıştır.  Her bölgede, o bölgeye özgü malzemelere ağırlık verilerek hazırlanır.
Paella'nın temel malzemeleri pirinç ve safrandır. İçine tavuk, tavşan, balık, bezelye, kırmızı biber gibi çeşitli sebzeler ve deniz mahsulleri konularak hazırlanan birçok çeşidi vardır. Barcelona'da sosu için mürekkep balığı kullanılan dolayısıyla pirinci siyah olan bir çeşidi var. Adı paella negra yani siyah paella. Eğer merak ederseniz diğer çeşitlerine de bakabilir, eğer damak tadınıza uyabileceğini düşünüyorsanız evde kendiniz de yapabilirsiniz. İnternette birçok tarif var. Bazı fotoğraflar ellerine ne geçerse yemeğe atmışlar izlenimi veriyor dolayısıyla ben lezzetinden biraz şüpheliyim :)
                                           
                                                                               (paella negra)

Yemekleri öğrendiğimize göre artık sipariş verme kısmına geçebiliriz.


  • el camarero yani garsona A diyelim.
  • el cliente yani müşteri de B olsun. 

A: Hola, ¿qué desea? (Merhaba, ne arzu edersiniz?)
B: De primero, sopa del día. (Başlangıç olarak günün çorbası.)
A: ¿Y de segundo ? (de segundo derken ana yemek kastediliyor.)
B: De segundo pollo con patatas. (Ana yemek olarak patatesli tavuk.)
A: ¿Qué prefiere para beber? ¿Cerveza o vino? (İçmek için ne tercih edersiniz? Bira ya da şarap?)
B: Una cerveza, por favor. ( Bir bira lütfen.)
A: ¿Alguna cosa de postre? (Herhangi bir tatlı?)
B: Flan.


  • Diyelim ki bir çorba sipariş edeceksiniz ama içinde ne var bilmiyorsunuz. 

B: El gazpacho, ¿qué lleva? (Gazpachonun içinde ne var?)
A: Lleva pepino, cebolla, pimiento, aceite, tomate y sal. (Salatalık, soğan, biber, yağ, domates ve tuz var.)


  • El camarero geldi ve dedi ki:

A: ¿Un poco más de vino? (Biraz daha şarap?)
B: Sí, grasias. (Evet, teşekkür ederim.)

---- Yemek bitti.----
A: Perdone, ¿me trae la cuenta, por favor? ( Hesabı getirir misiniz lütfen?)


Şimdilik bu kadar. Kendi "camarero - cliente" diyaloğunuzu yapmanızı öneririm. Eklemek istediğiniz bir şey varsa yorum yapabilirsiniz.

Buenas noches :)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder