Gazpacho, paella, tortilla, her çeşit bocadillo, tapas...
İspanyol mutfağına küçük bir giriş yapıyoruz. İlk olarak aşağıdaki kelimelere bakıp sonra bir restaurantta sipariş vermeyi öğrenebilirsiniz. İspanyol mutfağıyla ilgili olarak sadece paella'ya değindim çok uzun olmasın diye ama daha sonra diğer yemekleri de açıklayan bir yazı yazmayı düşünüyorum. Umarım beğenirsiniz :)
Carnes(Et): Comidas(Yemekler): Otros(Diğerleri):
Pollo = Tavuk Sopa = Çorba Bocadillo = Sandviç
Bistec = Biftek Ensalada = Salata Huevo = Yumurta
Cerdo = Domuz Arroz = Pirinç Hamburguesa =Hamburger
Cordero = Kuzu Macarranes = Makarna Pan = Ekmek
Paella* Tostadas = Tost
Pescados(Balık): Tortilla = Omlet Sal = Tuz
Azúcar = Şeker
Atún = Ton balığı Salsas(Soslar): Queso = Peynir
Sardinas = Sardalye Leche = Süt
Anchoas = Hamsi Ketchup = Ketçap Yogur = Yoğurt
Calamares = Kalamar Mayonesa = Mayonez Chorizo/Salchicha = Sosis
Mostaza = Hardal Salchichón = Salam
Vinagre = Sirke Jamón = Jambon
Verduras(Sebze): Condimentos = Çeşniler Chocolate = Çikolata
Lechuga = Marul Bebidas(İçecekler): Postres(Tatlılar):
Tomate = Domates
Cebolla = Soğan el café = Kahve Flan = Krem karamel
Patatas = Patates el té = Çay Helado = Dondurma
el agua con gas = Gazlı su Arroz con leche = Sütlaç
Frutas(Meyve): el agua sin gas = Gazsız su (tam çevirisi sütlü pirinç
el zumo = Meyve suyu oluyor.)
Manzana = Elma la cerveza = Bira
Naranja = Portakal el vino tinto = Kırmızı şarap
Fresa = Çilek el vino blanco = Beyaz şarap
Limón = Limon el vino rosado = Pembe şarap
Melón = Kavun
Las comidas del día:
El desayuno = Kahvaltı
El almuerzo = Öğle yemeği
La merienda = Aperatif
La cena = Akşam yemeği

(tipik bir paella)
*Paella geleneksel bir İspanyol yemeğidir. Kökeni Valencia kentidir ama günümüzde ülke geneline yayılmıştır. Her bölgede, o bölgeye özgü malzemelere ağırlık verilerek hazırlanır.
Paella'nın temel malzemeleri pirinç ve safrandır. İçine tavuk, tavşan, balık, bezelye, kırmızı biber gibi çeşitli sebzeler ve deniz mahsulleri konularak hazırlanan birçok çeşidi vardır. Barcelona'da sosu için mürekkep balığı kullanılan dolayısıyla pirinci siyah olan bir çeşidi var. Adı paella negra yani siyah paella. Eğer merak ederseniz diğer çeşitlerine de bakabilir, eğer damak tadınıza uyabileceğini düşünüyorsanız evde kendiniz de yapabilirsiniz. İnternette birçok tarif var. Bazı fotoğraflar ellerine ne geçerse yemeğe atmışlar izlenimi veriyor dolayısıyla ben lezzetinden biraz şüpheliyim :)

(paella negra)
Yemekleri öğrendiğimize göre artık sipariş verme kısmına geçebiliriz.
- el camarero yani garsona A diyelim.
- el cliente yani müşteri de B olsun.
A: Hola, ¿qué desea? (Merhaba, ne arzu edersiniz?)
B: De primero, sopa del día. (Başlangıç olarak günün çorbası.)
A: ¿Y de segundo ? (de segundo derken ana yemek kastediliyor.)
B: De segundo pollo con patatas. (Ana yemek olarak patatesli tavuk.)
A: ¿Qué prefiere para beber? ¿Cerveza o vino? (İçmek için ne tercih edersiniz? Bira ya da şarap?)
B: Una cerveza, por favor. ( Bir bira lütfen.)
A: ¿Alguna cosa de postre? (Herhangi bir tatlı?)
B: Flan.
- Diyelim ki bir çorba sipariş edeceksiniz ama içinde ne var bilmiyorsunuz.
B: El gazpacho, ¿qué lleva? (Gazpachonun içinde ne var?)
A: Lleva pepino, cebolla, pimiento, aceite, tomate y sal. (Salatalık, soğan, biber, yağ, domates ve tuz var.)
- El camarero geldi ve dedi ki:
A: ¿Un poco más de vino? (Biraz daha şarap?)
B: Sí, grasias. (Evet, teşekkür ederim.)
---- Yemek bitti.----
A: Perdone, ¿me trae la cuenta, por favor? ( Hesabı getirir misiniz lütfen?)
Şimdilik bu kadar. Kendi "camarero - cliente" diyaloğunuzu yapmanızı öneririm. Eklemek istediğiniz bir şey varsa yorum yapabilirsiniz.
Buenas noches :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder